Wettelijke regels m.b.t. trouwen

Het is in Nederland niet zomaar mogelijk om te trouwen. Er zijn dan ook een aantal wettelijke regels opgesteld waar je als bruidspaar rekening mee dient te houden. Your Choice Catering is uiteraard op de hoogte van al deze regels en zal je dan ook begeleiden in dit traject.

Aanmelden
Allereerst dien je de trouwplannen van te voren bij je gemeente aan te melden. Ook wanneer je het huwelijk in de kerk wilt laten inzegenen dien je dit bij de gemeente te melden.

Andere wettelijke regels
Wat ook van belang is, is dat jullie beiden 18 jaar of ouder zijn. Wanneer je nog jonger dan deze leeftijd bent heb je toestemming nodig van je ouders of voogd. Daarnaast kun je op 16 of 17 jarige leeftijd alleen trouwen wanneer er een kind in het spel is of wanneer de vrouw zwanger is. Het is dan van belang om een zwangerschapsverklaring aan de gemeente te kunnen overleggen. Ook is het van belang dat er niemand wordt gedwongen om te trouwen en dat beide partners de strekking van het huwelijk kennen. Daarnaast kan je ook niet trouwen wanneer je al getrouwd bent met een ander. Ook wanneer je onder curatele staat kun je niet zomaar trouwen, je hebt dan toestemming van de curator nodig om in het huwelijksbootje te kunnen stappen.
In Nederland gelden er ook nog enkele wettelijke regels die voornamelijk betrekking hebben tot het niet mogen trouwen met een eigen kind, broer, zus of ouder. Ook met een geadopteerd kind kan niet getrouwd worden. In sommige gevallen kan hier wel ontheffing voor worden aangevraagd bij de minister van Justitie. Dit komt voornamelijk doordat er geen sprake van bloedverwantschap is. Ten slotte kan er niet in Nederland getrouwd worden wanneer beide partners een niet-Nederlandse nationaliteit bezitten.

Ondertrouw
Een andere wettelijke regel is dat je eerst in ondertrouw dient te gaan voordat je überhaupt kunt trouwen. Dit wordt ook wel gezien als een huwelijksaangifte. Je dien dat ook minstens veertien dagen voor de uiteindelijke bruiloft in ondertrouw te gaan. Maximaal kun je een jaar van te voren al in ondertrouw gaan voordat de echte bruiloft plaatsvindt. Om in ondertrouw te gaan heb je verschillende uittreksels van de burgerlijke stand en een kopie van je identiteitsbewijs nodig.

Wanneer je in een andere gemeente wilt trouwen dan de gemeente waarin jullie woonachtig zijn is het noodzakelijk om alle benodigde papieren van de ondertrouw aan de gemeente aan te leveren waarin je wilt trouwen. Wanneer je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in Nederland woont kun je alleen in Den Haag in ondertrouw.

Huwelijksvormen
Daarnaast wordt er ook onderscheid gemaakt in enkele huwelijksvormen. Zo kun je trouwen in gemeenschap van goederen in Nederland of op huwelijkse voorwaarden. Bij de eerste vorm worden alle eigendommen voor de wet gezamenlijk gedeeld. Bij de laatste vorm kun je de eigendommen van beide partners afzonderlijk vast laten leggen. Wanneer je onder huwelijkse voorwaarden trouwt dien je dit bij een notaris vast te laten leggen. Your Choice Catering is altijd bereid om je op de hoogte te stellen van de verschillende wettelijke regels.

>> Bel gratis naar 0800 - 099 2233 of maak gebruik van ons e-mail formulier